vineri, 7 februarie 2014

Ce elemente trebuie sa aveti in vedere la achizitionarea unui aparat auditiv

Cu riscul de a ma repeta.. Articolul se adreseaza atat celor interesati de acest subiect la nivel de cultura generala, cat si celor care s-au "lovit" de acest domeniu intr-un mod mai mult sau mai putin direct. O precizare se impune totusi inainte de a intra in miezul temei aparate auditive: ceea ce voi scrie in continuare este rezultatul citirii si "rumegarii" unor articole de specialitate, prin urmare imi asum si inteleg riscurile unei astfel de prezentari. Voi presara cateva idei personale pe ici, pe colo, peste tot, fara a depasi anumite limite, completare la ceva ce am nascocit in urma cu ceva mai multa vreme (prin decembrie, anul trecut).Un aparat auditiv este un "gadget" al carui scop e sa compenseze pierderea de auz prin amplificarea sunetelor. Aruncand o privire peste partile mari componente ale unui astfel de dispozitiv devine foarte usor de inteles principiul de functionare: microfon, receptor, amplificator alimentat de baterie.

Cei care considera ca ar fi cazul sa ia in calcul o astfel de solutie sau doar se informeaza pentru a putea fi de ajutor cuiva cu probleme de auz, trebuie sa se adreseze in primul rand medicului de familie. E cel mai in masura sa va orienteze pasii in directia potrivita, pe baza unui diagnostic prezumtiv. O buna gestionare a situatiei si un diagnostic corect pot face diferenta, va pot scuti de o serie de neplaceri si situatii care, in anumite cazuri, pot fi evitate daca se actioneaza la timpul potrivit. Nu cred ca e prima data si cu siguranta nu e nici ultima oara cand cititi aceste lucruri care par extrem de simple, dar prea putin aplicate din motive pe care le stim cu totii (capitolul scuze e extrem de aglomerat!).

Oferta de produse (proteze auditive) este una suficient de diversificata, plecand de la produse simple, ieftine (cateva sute de lei), pana la cele sofisticate, pe masura bugetelor mai mari. Evident, pretul este un barometru al calitatii, cele mai noi si sofisticate tehnologii (nanotehnologia, conexiunea wireless sunt doar cateva exemple) ducand cifrele catre valori descurajante pentru marea majoritate a celor care au nevoie de astfel de dispozitive. Am apreciat, totusi, interventia statului prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, interventie care ar trebui sa se materializeze prin decontarea unei sume fixe din pretul de achizitie (daca ar fi sa ma iau dupa cele scrise prin online, valoarea ajutorului e de aproximativ 900 RON).

"- Asiguratii au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice - pentru corectarea vazului, auzului, protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, cu sau fara contributie personala.
Dispozitivele medicale se acorda la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea caselor teritoriale.
- Diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de casele teritoriale va fi achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale." (sursa: cnas.ro)

Pe langa pret, in aceasta incercare de a gasi proteza auditiva potrivita, trebuie sa mai puneti in balanta si ceea ce tine de stilul de viata (mediile sociale particulare in care va desfasurati activitatea), capacitatea aparatului de a face fata provocarilor zilnice, parerile celor care au folosit sau folosesc anumite modele (cautati forumurile de pe aceasta tema), chestiile legate de garantie, service, intretinere si accesorii. Cu cat mai multe date la dispozitie, cu atat mai bine. Si nu uitati sa apelati intotdeuna la serviciile unui medic specialist.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu