marți, 21 august 2018

Contraindicații ale implantului dentar

Procedurile stomatologice de implant dentar prezintă o serie de indicații, dar sunt și situații în care astfel de proceduri și intervenții sunt contraindicate. Îți prezentăm în acest articol toate contraindicațiile unui implant dentar astfel încât să poți determina măcar orientativ dacă o astfel de procedură este potrivită pentru tine sau te încadrezi în categoria de persoane care trebuie să găsească o alternativă la acest procedeu stomatologic. Desigur, toate aceste informații pot fi primite și în clinica stomatologica de la medicul tău stomatolog.



Contraindicații absolute

Sunt anumite afecțiuni severe generale care contraindică anestezia și intervențiile chirurgicale sau plasarea de implanturi dentare la modul general. Printre ele putem enumera problemele cardiace cum ar fi: cardiopatiile valvulare, infarctul, insuficiența cardiacă și cardiomiopatică. Tumorile maligne active și afecțiunile osoase grave, tulburările psihiatrice severe, radioterapia la nivelul oaselor maxilare, tratamentul utilizând bifosfonați și alte afecțiuni similare interzic cu desăvârșire amplasarea unui implant dentar și procedeul general implicat.

Contraindicații relative

Sunt și alte situații care cer o evaluare atentă înainte de a plasa implanturile. De foarte multe ori se solicită consultul interclinic și implanturile se poziționează doar în funcție de anumite tratamente cum ar fi: diabetul, angina pectorală, consumul crescut de țigări, bolile autoimune, graviditatea, dependența de alcool și de droguri etc.



Contraindicații locale

Reprezintă tulburări locale, în general la nivelul cavității bucale, care vor impiedica temporar poziționarea implanturilor dentare. Cele mai multe afecțiuni sunt remediate prin intervențiile preoperatorii.

• Osul alveolar în care urmează să se poziționeze implantul prezintă anumite infecții cronice sau nu este suficient de puternic. Pentru un bun prognostic, implantul dentar va trebui să fie înconjurat de țesutul osos pe întreaga sa lungime.

• Formațiunile anatomice importante cum sunt sinusul maxilar, nervul alveolar inferior sau nervul mandibular au o poziție care poate interfera cu implanturile dentare.

• Unele afecțiuni locale din mucoasa bucală sau osul alveolar, cum ar fi: tumorile maligne regionale, tratamentul iradiant la nivelul oaselor maxilare, afecțiunile osoase metabolice etc.

• Hipersensibilitatea și alergiile la materialele din care sunt făcute implanturile dentare (apar destul de rar).

• Igiena bucală deficitară.

• Bruxismul, respectiv, scrâșnirea dinților.



Vârsta este un alt factor decisiv

• Nu se introduc implanturi pe perioada de creștere și de formare a oaselor maxilare, în general până la vârsta de 18 ani.

• Vârsta înaintată nu este o contraindicație cât timp starea generală a pacienților este una bună.

Implanturile dentare sunt recomandate în tratamentul tuturor formelor de edentație partial, precum și în edentația totală. În cazul în care nu sunt și alte contraindicații, implanturile dentare sunt o metodă de elecție pentru tratamentul tuturor acestor afecțiuni. Îți prezentăm o selecție cu situații când implanturile dentare sunt utilizate cu succes:


  • Edentația unidentară în momentul în care dinții vecini breșei sunt sănătoși. În cazul în care lipsește un dinte, o coroană pusă pe implant este cea mai bună idee de tratament. În felul acesta dinții care stau la marginea breșei vor rămâne intacți. Este necesară și șlefuirea dinților sănătoși care se află de o parte și de alta a breșei pentru confecționarea unei punți dentare.

  • Edentațiile terminale când lipsește dintele stâlp posterior, sunt alte situații comune pentru plasarea implanturilor dentare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu