sâmbătă, 14 iunie 2008

Evolutia tehnologiei in ultimii 10 ani

Am hotarat sa intru in hora lui Adi si sa scriu cateva cuvinte pe tema concursului propus pe http://www.smuff.ro si http://www.adipopescu.com/concurs . E un subiect pe seama caruia te poti intinde in povesti.


"Tehnologia este un mod de a organiza Universul astfel incat Omul sa nu fie nevoit sa-l experimenteze." ( Max Frisch )


Daca prin 1998 primul mp3 player flash Diamond Multimedia Rio 300 era considerat un gadget de top, in 2008 discutam deja de televizoare OLED ( Organic Light-Emitting Diode ) cu o grosime de 3 milimetri si un consum la jumatate fata de un LCD, celulare bazate pe nanotehnologie, servicii 4G. Ma voi limita la a discuta despre evolutia telefoniei mobile. Mi-a placut un filmulet gasit pe
http://www.newscientist.com/blog/technology/2008/05/evolution-of-gadget-design.html care simplifica mult si bine barbologia legata de istoria domeniului. Unde am fost si unde am ajuns! De la "caramizi" folosite mai mult pentru functiile de voce, la streaming audio-video, lentile Carl Zeiss, eMap, s.a. "Dinozaurul" Motorola DynaTac ( 1985 ) s-ar inrosi de rusine la vederea unui Apple iPhone. Dupa el a urmat o perioada lunga, dar plina de inovatii din care amintesc Motorola StarTAC- primul telefon cu clapeta si primul handset cu vibratii, Nokia 7110- primul handset cu WAP, Nokia 3210- primul terminal cu antena interna si T9, Sharp J-SH04- primul terminal cu camera interna lansat in anul 2001 in Japonia. Anul 2008 va fi dominat dupa parerea mea de cei de la Google&Co care au anuntat lansarea unei platforme mobile proprii sub numele de Android, platforma pe baza careia cateva firme partenere ale gigantului Google ( HTC si Samsung ) si-au anuntat deja intentia de a lansa handseturi dotate cu acest sistem. Ramane de vazut la ce preturi vor fi comercializate si cat de repede vor fi accesibile pietei autohtone..

“Pentru concursul organizat de Smuff.ro si AdiPopescu.com ."
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu