miercuri, 10 august 2011

Ce inseamna statutul de ambasador zibo.ro

"It's nice to be important, but it's more important to be nice."
Cassis, John

Primul gand a fost sa explic, pe seama IQ-ului de care dispun, cu ce se mananca statutul de ambasador zibo.ro, insa mi se pare o distractie mult prea grozava pentru a simplifica lucrurile prin cateva liniute pe un blog ratacit in motoarele de cautare. Daca ai ajuns aici cautand un raspuns facil, adevarul e ca terenul e arid. Nici google-ul nu prea ajuta in cazul asta, asa-i?!

Am avut ocazia sa particip la una din campaniile Blogal Initiative, campanie "blitz" care presupunea scrierea unui articol despre ceva ce se desfasura pe zibo.ro. Articolul cu care am marcat momentul e undeva mai in josul paginii. Pana aici toate frumoase. Cerintele nu erau sisifice, se lucra dupa niste criterii simple, termene, iar premiile meritau efortul celor cateva randuri, plus ca urma sa dezvolt pe seama a ceva ce cunosteam deja.
Am aruncat momeala si am asteptat. Cum actiunea nu a fost una care sa ocupe prea multe pagini, rezultatele - si aici urmeaza sa trag niste concluzii - arata cam asa (tot nu ati scapat de liniute):

  • In primul rand nu s-a respectat termenul limita specificat pe pagina campaniei (8 august 2011), castigatorii fiind anuntati in ziua imediat urmatoare; daca tot e sa impunem niste date zic sa le si respectam. E o chestie cat se poate de simpla. Apar modificari? OK! Anunta, lasa timp mai mult de lucru, motiveaza cumva, o scuza de "complezenta" face minuni.



  • Cum a fost o campanie blitz era normal sa fie cat mai zgarcita in detalii. Stilul asta s-a dovedit unul cu doua taisuri si cel mai ascutit a fost cel care a lasat loc interpretarilor. Poate ma inseala ochii, insa in lista castigatorilor apar bloguri care nu au respectat criteriul banner-ului. Oups! Stai! Era obligatoriu?! Nu se mentioneaza, asa ca.. Pana mea! Daca de-a doua liniuta nu s-a agatat nimic imperativ, nici prima liniuta nu era necesara in articolele de pe blogurile participante (22 la numar), nu? Mai rau e ca nici cei de la zibo.ro nu au intervenit pentru corectarea acestor detalii marunte, ba din contra au dat like. Seful e sef!
  • Propunere, mare propunere: experienta acumulata in cadrul unei competitii blogosferice anuale ma face sa pun la bataie cateva idei care sper sa excite putin interesul organizatorilor, si de ce nu, sa imbunatateasca regulile jocului: 1. cum ii zic politicienii?! Stiu! Chestia cu gradul de transparenta in procesul decizional. Se poate implementa (pompos, stiu!) un sistem conex, cu formatul la alegerea organizatorilor, in care sa apara toate postarile din acea campanie si notele primite de la onoratul si prea cinstitul juriu; 2. cum scapam de acuzatiile de subiectivism? Tot eu! Tot eu! Cred ca o rubrica de "Intrebari si raspunsuri" integrata in Blogal Initiative ar calma spiritele prin cateva.. minciuni adevarate, plus un sistem de acordare a notelor explicat mai pe indelete, in care balanta notei finale sa incline in favoarea celui care o organizeaza. Seful e sef!; 3. e intalnit destul de des si ramane un aspect important in economia unor activitati cu iz "advertorial" - tonul cerut (pozitiv sau neutru).
Idei as mai avea, dar le las pentru alte pauze de cafea.

Revenind la ideea titlului, trebuie sa recunosc faptul ca pentru cativa din cei care au castigat acel statut, titulatura oficioasa ramane o nebuloasa (rima e efectul poeziilor citite in ultima vreme), situatie incalcita rau de tot. Mai rau e ca nu are beneficii materiale, SEO si alte acadele. Noblesse oblige!

Concluzia ramane aceeasi: regulamentele, regulile, termenii si conditiile, politicile de confidentialitate sunt facute in continuare pentru cei cu rabdare, o piatra mult prea pretioasa in online-ul asta tras de sireturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu