miercuri, 28 octombrie 2009

Cu nasul in oala altuia



Ajuns la proba cu numarul 10 din SuperBlog 2009, sunt pus intr-o postura de şăf peste site-ul azerty.ro. Fisa postului presupune, printre altele, sa aduc imbunatatiri in serviciile oferite clientilor.
Jobul e project based, urmand ca timp de o luna sa-mi pun in practica experienta, creativitatea si cunostintele acumulate in online.
Cuvantul cheie: organizare. Cum timpul este scurt si cum o afacere buna se cladeste treptat, voi incerca totusi sa bifez patru din cele mai importante idei pe care le-as pune in aplicare.

1. Munca in echipa

L-am pus primul pentru ca e cel mai important. Sa zicem in cazul nostru ca sunt un şăf nou venit in firma si am in subordine un grup de oameni. Un grup mic. Ionel se ocupa de aia, Claudiu de aia, Ioana de cafele ( cineva trebuie sa se ocupe si de ele) printre altele, iar Cristina de ce mai ramane (X, Y, Z.. suna prea banal asa ca am preferat nume, fictive desigur). Pe oamenii astia trebuie sa-i coordonez, motivez. Le promit inclusiv mariri de salarii pentru cele mai bune idei.

2. Atragerea clientului

Uitandu-ma peste actuala structura a site-ului, in cadrul unui team meeting, am ajuns la concluzia ca trebuie facute cateva modificari de design si aranjare in pagina, in incercarea de "a da putina culoare in obraji", de a aduce in atentia potentialului client principalele elemente care atrag pe timp de criza: promotii, reduceri, oferte speciale, concursuri. Pe langa aceste aspecte, e urgenta realizarea unui logo. O idee numai buna pentru bifarea unuia din elementele mentionate mai sus- concursul; organizarea unui concurs care sa recompenseze cea mai buna si originala, geniala si creativa idee. Trafic inclus in pachet, statistici mai bune!

3. Deschiderea catre client

Deschiderea catre client se realizeaza cel mai bine prin informarea lui. Avem twitter, avem newsletter, dar nu avem blog sau o pagina dedicata review-urilor/intrebarilor frecvente si nici nu dam posibilitatea adaugarii de comentarii produselor (feedback).

4. Vanzarea in sine

Un proces complex, in care intra si ceea ce am spus pana acum. Pana la urma, asta e scopul unui magazin online- sa vanda. Intelegerea unor nevoi si satisfacerea lor genereaza profit. Sa presupunem ca, gratie efortului sustinut al echipei sub directa mea coordonare, am reusit sa punem in aplicare in proportie de 80% planul intocmit pe baza liniutelor de pana acum. Situatia da cu plus, iar clientul e in extaz si vrea sa cumpere. Cum il directionam/ajutam? Dandu-i ceea ce ii trebuie: un cont, un cos de cumparaturi, modalitati de plata si de livrare, garantie si service.
Trebuie rezolvata problema platii prin card bancar pentru ca tot mai multa lume opteaza pentru aceasta modalitate.
In mare cam astea ar fi cateva din recomandarile mele. Buba cea mai mare: promovare si vizibilitate in online.. Ma gasiti prin zona daca aveti nevoie de o mana de ajutor.

3 comentarii:

  1. Sper sa aprecieze ideea si cei de la azerty. Multam din nou pentru apreciere. Esti "urmaritorul" meu preferat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai avut niste idei foarte bune, bravo!
    Cred c-ai fi fost un administrator de site foarte bun.

    RăspundețiȘtergere