vineri, 1 iulie 2011

Mult asteptatul "Ghid de supravietuire in Floresti"

Prezentare generala

Sa fie mai bine de doi ani de cand locuiesc in Floresti?! Nici eu nu mai stiu, iar la ora asta mi-e lene sa umblu prin "arhiva" contractelor de inchiriere.
Cum sade bine unei prezentari, zic sa incep cu inceputul. Cei de la Wikipedia spun ca este o comuna situata in judetul Cluj , pe "malul drept al râului Someşul Mic, la intersecţia dintre Munţii Apuseni şi Podişul Transilvaniei." Nu pot decat sa fiu de acord cu ei. Daca parcurgeti si site-ul primariei pot afirma ca sunteti in carti.


Ghid de supravietuire in Floresti
______________________________________________________________

Cuprins

I. Chestii generale
II. Pericole. Sfaturi. Recomandari
III. Kituri de supravietuire
IV. Concluzii

I. Chestii generale

Scopul si intentiile acestui ghid:
  • acest ghid se adreseaza celor cu un simt al umorului mai dezvoltat, carcotasilor, celor cu probleme de greutate, pasionatilor de aventuri extreme, apoliticilor si nu in ultimul rand lui Mihai Constantinescu;
  • persoanele, fauna si flora ce urmeaza a fi mentionate in randurile urmatoare au corespondent in realitate si au avut de suferit de pe urma concubinajului;
  • nu garantez, prin urmare nu imi asum raspunderea pentru succesurile/insuccesurile metodelor/kiturilor prezentate;
  • dreptul la libera exprimare, replica, sut in fund sunt garantate, dar interpretabile prin legi si regulamente de ordine interioara.


II. Pericole. Sfaturi. Recomandari

Daca ar fi sa compar cu ceva dezvoltarea imobiliara a acestei comune, cred ca as face-o cu "personajul" din imaginea de mai jos:

(sursa imagine: poze.haioase.org)

O fac (comparatia!) din pozitia unuia care a urmarit aceasta evolutie timp de 6 ani. Imi pare rau ca nu am o poza (care sa-mi si apartina) gen  Inainte/Dupa  pentru a ilustra mai bine acest aspect. Cei care sunt mai vechi pe meleagurile astea va pot confirma, desi cred ca si o cautare pe google va poate fi de real folos.
Cum aspectele pozitive se pot numara pe degetele de la maini, hai si picioare pentru cei mai optimisti sau ascunsi dupa geamurile fumurii ale limuzinelor de lux, zic sa trec direct la problemele care fac parte din farmecul de zi cu zi al florestenilor mai mult sau mai putin cu legalizari notariale. Luati-va o #cafea sau un #ceai, trageti-va aproape un scaunel si.. sa povestim..

Povestea mea incepe cu cautarea unei locuinte (apartament) si blugi patati de cac.. pardon rahat comunal, intr-o zi insorita de vara, pe un drum aflat in lucru in acea perioada. "Norocul" meu a fost sa nimeresc prin zona aia tocmai cand se curatau canalizarile infundate. Sincronizare perfecta! Cum altfel sa iei in calcul toate "dotarile" unei oferte daca nu tocmai atunci cand viata era extrem de nasoala?! Degeaba aveau termopane, C.T., mobila personalizata, electrocasnice si zona linistita daca rahatul dadea pe-afara (ati incercat cafeaua cu lamaie?)

In concluzie, cam asta ar fi primul aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand vreti sa va mutati aici. "Surprizele imobiliare" sunt la tot pasul. Ca si chirias, cu casa in spinare, poate ca nu-i asa dezastruos, insa atunci cand scoti credite si te dai peste cap, financiar vorbind, sa ai casuta ta.. problema devine moale si urat mirositoare (cam la fel ca mirosul fermelor de pui existente in comuna).
Recomandarea mea: decat sa cumperi scump in Cluj-Napoca, sa te "bucuri" de certurile cu vecinii pentru un loc de parcare, sa te caleasca psihic zgomotul de masini, claxoane, manele etc., mai bine cumperi ieftin si "prizezi" arome de Floresti, in spatii relativ aerisite, cu muzica ambientala, maxim ciocan demolator etc.  Macar te consolezi cu gandul ca a fost mai ieftin biletul de intrare la spectacol!

Al doilea aspect cu care veti face cunostinta mai mult in zilele racoroase de vara (ca doar nu-s fraieri sa-i bata soarele in cap) sunt cainii vagabonzi. E greu sa nu-i iubesti, ocolindu-i, atunci cand ai ocazia sa te intalnesti cu ei. Daca ai noroc te invita la masa si la dans: invartita dupa copac, pirueta cu geanta sau rucsacul sunt preferatele mele. Pe langa diplomele obtinute la scoli de gatit, dansuri de societate, maidanezii nostri au obtinut rezultate foarte bune la competitile locale de 100 m plat. Sunt multi si bine pregatiti.
Recomandarea mea pentru ambele tabere: in grup e mai safe, saaaau.. valabil pentru una din ele: imi pot oferi serviciile de bodyguard. Pot aduce recomandari de la sotie, eventual bone aflate la ananghie dmineata, devreme. A fost doar un caz pana acum, insa in toate exista un inceput. Pachetul include: spirit de kamikaze, pantof marime mare, rucsac plin de sandwich-uri, ocazional scanduri din gard sau bolovani. Pret la intelegere.

Ultimul pericol pe care il voi mentiona aici, desi nu este sfarsit de lista (o voi completa cu alte ocazii) il constituie soferii si calitatea drumurilor. Aici se aplica principiul: fiecare pentru el. Zonele cele mai periculoase sunt E60 (comunicatia Cluj - Oradea), unde nu de putine ori mi-am tras cuvinte si ochi dulci cu bizonii soselelor mioritice, plus alte dovezi de respect in trafic, si strada Eroilor (un nume mai mult decat potrivit), o strada destul de aglomerata care va deveni, prin prisma deschiderii unui supermarket, si mai aglomerata. Pe astea doua, atentia trebuie sa fie la cote maxime.
Recomandarile (!) mele ii vizeaza mai mult pe cei care se ocupa de administrarea drumurilor. Nesimtire din partea lor, nesimtire din partea noastra si uite-asa suntem un popor care isi merita soarta.

Probleme au fost, probleme sunt si vor mai fi. La capitolul responsabilitate sociala se sta destul de rau, desi daca ma uit la media de varsta lucrurile ar trebui sa arate altfel. Am tras linii de la o simpla mobilizare de curatenie in jurul blocului. Nu am mai avut nevoie sa privesc la "cas(t)ele" mai mari.

III. Kituri de supravietuire

Tinand cont de ceea ce am scris mai sus, un model de "trusa de prim-ajutor" ar trebui sa contina:
  • pantofi rezistenti, adidasi si cizme de cauciuc. Toate trei la un loc ar fi excelent.
  • un rucsac sau o geanta.
  • o umbrela suficient de rezistenta (din kevlar ar fi ideal) pentru a face fata eventualelor OZN-uri ramase de la constructii sau luate de vant de pe balcoanele unora mai putin prevazatori.
  • un spray paralizant (optional).
  • un biletel cu programul curselor locale, asta in cazul in care nu aveti auto si nu va place sa calatoriti cu asa-zisi rechini de ocazie (o afacere infloritoare). Pe subiectul asta il voi trata separat si va porni din "stima" pe care o port firmei care detine monopolul transportului local de ceva vreme...
  • un telefon mobil intr-o retea care are si semnal in spatele blocurilor inghesuite.
  • o batista si o pereche de ochelari de protectie (optional, in zilele cu furtuni de praf).
Daca am uitat ceva, sau daca aveti completari sunt mai mult decat deschis la propuneri.

IV. Concluzii

Decât la oras codas, mai bine la sat fruntas!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu