miercuri, 7 noiembrie 2012

Una radauteana

Povestind pe messenger cu un prieten din Falticeni despre afaceri mici, despre hale (ii propusese cineva sa se asocieze intr-un business cu spatii de inchiriat din Radauti), am ajuns la concluzia ca, in afara de o ciorba radauteana nemaipomenita mancata la Vatra Dornei anul trecut, nu stiam mare lucru despre localitatea care sta la baza numelui unui preparat atat de gustos. Mai grav e ca e posibil sa fi trecut pe acolo in copilarie, in ceva excursie cu scoala. Rusine sa-mi fie cu asa memorie. Imi voi lua totusi revansa si-i voi face putin lobby turistic.

Municipiul Radauti se afla in frumoasa Bucovina, in judetul Suceava mai exact. Orasul este atestat documentar din anul 1393, disputandu-si originea numelui intre cei care-l considera ca provenind de la numele proprietarului sau, voievodul Radomir, pe de o parte, si cei care il vad ca pe o denumire data de ostasii garnizoanei romane din Siret, Rottacenum, transformata ulterior, sub influenta slava, in varianta actuala, pe cealalta parte.
Evolutia sa a fost una destul de zbuciumata, marcata atat de pozitia geografica cat si de interesele diferitor puteri care si-au lasat amprenta asupra istoriei natiunii noastre. Interesant de mentionat e faptul ca, in perioada interbelica, pe fondul unei urbanizari influentate o perioada lunga de timp de administratia austriaca, localitatea dobandise faima celui mai german oras al Bucovinei ( 70% de vorbitori nativi de germana).
Cum e si normal, toate acestea au contribuit intr-o foarte mare masura la configurarea urmatoarelor monumente si obiective turistice (inclusiv din imprejurimi) , locuri pe care trebuie sa le vizitati, fie si virtual:

  • Manastirile Bogdana, Sucevita (monument UNESCO), Putna;
  • numeroasele biserici: romano-catolica (1823-1826), greco-catolica (1935), lipoveneasca (1900), "Inaltarea Sfintei Cruci" din Volovat (1500-1502), "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" din Arbore (1502, monument UNESCO), s.a.;
  • Chilia lui Daniil Sihastrul din Putna;
  • Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial;
  • Muzeele etnografice.
Iar lista e mult, mult mai lunga.

Interesant cum o simpla discutie despre hale (apropo, in Radauti inchirierea unui astfel de spatiu are preturi incepand de la 0,6 €/mp) s-a transformat intr-o experienta turistica extrem de placuta.. si pofticioasa.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu