marți, 2 aprilie 2013

Despre litoralul romanesc

Litoralul romanesc este situat in vestul Marii Negre, fiind cea mai exploatata zona turistica a Romaniei. Pe malul marii, deasupra litoralului, gasim si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, formata de revarsarea fluviului Dunarea in mare. Aici puteti ajunge cu masina personala, cu trenul, cu autobuzul, cu avionul, dar si cu vaporul.

Cel mai mare oras de pe zona litoralului este Constanta, acesta fiind si cel mai mare port, dar si un loc unde turistii se pot distra de minune. Cele mai importante locuri pe care trebuie sa le vizitati in Constanta sunt Cazinoul si muzeele, in care includem Delfinariul, Acvariul (acestea facand parte din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii) si Muzeul National de Istorie si de Arheologie.

Exista numeroase localitati, pe care dobrogenii le numesc statiuni, unde turistii pot veni sa faca plaja, sa se bucure de mare si sa manance bucate traditionale. Unele dintre acestea sunt Eforie, Costinesti, Mamaia, Mangalia, Vama Veche. Exista si statiuni balneoclimaterice, cel mai adesea vizitate de catre persoanele care au probleme de sanatate, precum: Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn.

Vama Veche este o statiune unde vom gasi mai mult persoane tinere. Deseori, pe malul marii, vedem corturile lor, iar noptile sunt pline de petreceri. De ce sa nu va bucurati impreuna cu acesti tineri la un foc de tabara, noaptea, pe malul marii? In plus, incepand cu anul 2003, in fiecare an s-a organizat festivalul Stufstock. Astfel, in fiecare august sau septembrie, oamenii protesteaza impotriva dezvoltarii urbane si a turismului in masa spre Vama Veche.

Asemanatoare cu Vama Veche este statiunea Costinesti, situata la 30 de kilometri in sudul orasului Constanta. Persoanele care doresc pot inchiria echipamente pentru sporturile nautice sau pot vizita epava navei Evanghelia.

Mamaia este cea mai mare statiune de pe litoralul romanesc, avand nisipuri albe precum doar pe plajele din Hawaii gasim. Majoritatea "locuitorilor" sunt turisti, desi exista si o mica parte de localnici, acestia ocupandu-se in mare parte de industria turismului. Pentru a putea sa va cazati in Mamaia, aveti de ales intre hoteluri de toate stelele, dar si sa alegeti sa stati in parcurile pentru corturi si rulote sau la bastinasi.

Mangalia este o statiune balneoclimaterica unde, pe langa insanatosire, oamenii mai pot sa se bucure de un hipodrom si de pesteri. In Mangalia de Nord se situeaza cateva statiuni (Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus), iar in Mangalia de Sud se afla portul comercial. Statiunile din Mangalia sunt foarte bune pentru cei care sufera de reumatism.

In timpul sezonului, adica pe tot parcursul verii si la inceputul lunii septembrie, temperaturile ating valori caniculare, iar apa marii este foarte buna pentru inotat. Daca vreti doar sa va relaxati privind marea, pe plajele fine sunt sezlonguri si umbrele, dar si baruri si cafenele in aer liber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu