vineri, 29 martie 2013

Cateva idei despre contractarea unui credit bancar

Prin 2006 am devenit colectionar de chitante cu semnatura si stampila casierilor angajati de o banca al carei nume e mai putin important in ecuatia articolului. Le am arhivate si le pastrez ca amintire, desi multe din ele au inceput sa capete o nuanta usor.. murdara. De timp! Au trecut ceva anisori de atunci. Am inchis unul, am contractat altul, iar povestea continua. Dupa nevoi, dupa putinta..

Daca in urma cu sapte ani lucrurile stateau putin altfel, comparativ cu ceea ce se intampla acum, fapt ce a dus pe atunci si la o explozie a poftei de imprumuturi in valuta, in momentul asta situatia e cu totul diferita. Am devenit mai circumspecti, mai precauti, desi asta nu a insemnat o evolutie in mai bine. Din pacate.. Sta dovada nivelul de trai al majoritatii romanilor. Nici sa ne imprumutam, dar nici sa economisim.

Trecand peste aspectele unei vieti economice rupta parca din logica tablourilor lui Pablo Picasso (un fel de cubism financiar), peste teorii si alte dezbateri care tin capul de afis al multor ziare, site-uri, televiziuni de profil, bancile sunt un rau necesar atunci cand nu-ti poti permite sa economisesti suficient de mult si suficient de repede pentru a-ti cumpara ceva mult peste puterile materiale de care dispui. Iti doresti o masina noua? Te uiti dupa un credit auto. Visezi de ceva vreme sa te muti in casa ta, sa nu mai stai in chirii sau la socri? Poti alege dintr-o seama de credite bancare (imobiliare), croite pe masura bugetului tau sau al familiei. Si tot asa, de la cele mai simple (versiunea in care un card de credit e mai mult decat suficient) si pana la cele mai complicate planuri de familie sau/si de afaceri.

Privind in urma pot emite cateva idei:
  • inainte de a trage linie si de a bifa imprumutul cel mai convenabil ca rata, perioada, dobanda, asigura-te ca ai pus in balanta toate aspectele si detaliile legate atat de situatia ta financiara, cat si cele ale conditiilor pe care urmeaza sa dai cu subsemnatul. Masoara de doua ori si taie o singura data.
  • foloseste-te de toate sursele de informatie puse la dispozitie, intreaba de doua ori daca este cazul, apleaca urechea la sfaturile celor care trec sau au trecut deja prin asa ceva.
  • nu te intinde niciodata mai mult decat ti-e plapuma. Bancile nu vor fi niciodata umarul pe care sa-ti versi lacrimile.
  • ti-e greu uneori sa platesti, ai acumulat restante? Nu-ti pune cenusa in cap. Nu ti se vor rezolva problemele. Indicat este sa gasesti, impreuna cu cei de la banca, o solutie convenabila.

Sfaturi simple pana la urma. Nimic neobisnuit. Nu exista o formula miraculoasa in toata aceasta poveste, doar intelegerea si acceptarea unui sistem si a unui grafic de rambursare cu toate avantajele si dezavantajele sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu