vineri, 14 octombrie 2011

Calatorului ii sade bine cu drumul

Ghid in tara mea

"Calatorie in Romania sau in Bulgaria?" a fost intrebarea pe care un prieten din Rusia, Grisha pe numele sau, o avea postata pe peretele contului sau de pe o anumita retea de socializare, si cred ca o avea ca status pe ceva messenger. La inceput nu l-am bagat in seama. Nu-mi doream statutul celui care il face sa ia o decizie pe care ulterior urma sa o regrete sau mai stiu eu ce.. Plus ca era destul de umblat prin lume, contribuia cu articole pe teme turistice pe un site destul de citit, avea un blog plin de poze si impresii ramase de pe urma aventurilor sale. Ce sa mai.. Un fin degustator al domeniului, un pasionat si jumatate.
Cum "promoterii" bulgari il tot fermecau cu pachete turistice frumos ambalate, mi-am luat frunza carpatina si am agatat-o in fruntea ofensivei de idei care l-au convins intr-un final sa bifeze varianta a). Sa va dezvalui totusi secretul care cred eu ca a stat la baza deciziei de a vizita Romania. Nu! Nu e vorba de fete sau de Carpati sau de sarmale, sau de albastrul de Voronet, albul de Humor, sau topul celor mai frumoase castele din lume. E sucul ala de Ardeal, din prune. Mai multe va zic mai tarziu.
A fost o victorie, insa o victorie pe jumatate. Dupa ce s-au mai stins artificiile si sampania si-a mai pierdut din efervescenta, o intrebare a ridicat doua degetele si.. a intrebat: " -Ce ma fac? Care-i planul? "
Adevarul e ca Marele Plan de Calatorie (MPC) inca nu era pus la punct, iar omul era deja cu bagajele pregatite. Aveam la dispozitie cinci zile ( atat isi propusese Grisha sa ramana in tara ) sa-l fac pe musafir sa danseze kazachok in semn de multumire.

Planul Kazachok 

Va voi povesti in mare cum a decurs totul, cu omiterea detaliilor mai putin importante, stufoase, de organizare. Planul facut initial cu pixul, hartia, calculatorul, harta in fata, a aratat astfel:
Perioada: 17.07 - 21.07.2011, mai mult sau mai putin exact.
Servicii incluse ( molipsitoare treaba cu turismul! ): transport cu Dacia Duster tractiune integrala 4x4 inchiriata de la Autonom, cazarea si restul fiind suportate de buzunarul lui Grisha, conform preferintelor, gusturilor sale.
Obiectivele alese: 3 (+1) la numar, au avut ca punct de referinta acele locuri pe care le vizitasem deja si pe seama carora ii puteam face un asa-zis preview. Scopul principal a fost acela de a nu-l obosi, de a-i da timp sa digere informatiile primite. Nu mi-a placut si nu-mi place "turismul pe fuga". Lista a cuprins: Cluj-Napoca si tot ceea ce e reprezentativ pentru oras (Parcul Etnografic, Bastionul Croitorilor, Gradina Botanica, Biserica Sfantul Mihail)


Salina Turda si Cheile Turzii

                          

si nu in ultimul rand orasul care a fost Capitala Europeana a Culturii in 2007 - Sibiu
 

Popasurile facute in locurile cu specific traditional, monumentele si tot ceea ce a venit la pachet cu un scenariu bine pus la punct, garnisite intr-un final cu o masa in familie (acel +1, elementul surpriza) si o concluzie la un "suc" de prune, de casa, conform normelor UE, nu au facut decat sa smulga o promisiune de revenire din partea lui si o promisiune de continuare a acestui articol, cu detalii complete pe marginea pozelor de mai sus. Tot atunci va voi spune si de kazachok..

Articol participant la SuperBlog2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu