sâmbătă, 26 noiembrie 2011

AMD Eyefinity sau cum sa-l "pacalesti" pe Mosul

Cred ca zilele care urmeaza voi face abuz de aceasta tema a Craciunului, dar nu e vina mea. Nu, nu! E vina celor de la SuperBlog2011, a sponsorilor si a unui peisaj de semi-iarna (sic!) pe care l-am admirat mai toata ziua (promit ca voi reveni cu o poza, doua). E un complot generalizat.

Mi-am recitit astazi cateva din articolele mai vechi pe tema tehnologiei AMD Eyefinity, ocazie numai buna de a face niste completari/updates: Tehnologia (Sp)Eyefinity (15 octombrie 2010) si ATI Eyefinity (26 noiembrie 2009). Interesant! Dupa doi ani ma regasesc in ipostaza de a scrie pe acelasi subiect. O coincidenta mai mult decat suspecta, dar cine mai crede in coincidente?!

Advanced Micro Devices


Se spune ca Repetitio mater studiorum est si nu de putine ori am fost de acord cu aceasta afirmatie. Pornind de la acest lucru voi relua in linii mare si voi dezvolta cateva din ideile pe care le-am bifat in randurile trecute. E un joc menit sa imbunatateasca jucatorii activi, sa-i tina la curent pe cei interesati de acest brand si de ultimele aparitii in materie de tehnologii inovatoare.


Datand de prin 2009, daca nu ma inseala memoria google-ului, si legandu-si numele de Radeon HD 5800, gaselnita celor de la AMD isi face numarul de magie folosind un principiu pe cat de simplu ni se pare acum dupa cativa ani de existenta pe piata, pe atat de complex: conectarea a 3 pana la 6 monitoare la un singur GPU (Graphics Processing Unit) pentru maxim de productivitate si entertainment. Am ales pentru exemplificare (fara detaliere) un model de placa video care ilustreaza foarte bine ceea ce poate face aceasta tehnologie - ATI Radeon™ HD 5870 Eyefinity 6 Edition. O delectare a simturilor, ascutite de gameri in jocuri precum Medal of Honor, Lord of the Rings, Need for Speed World, Alliens vs. Predator, Dirt 2 si multe altele la fel de cunoscute si apreciate. Un camp vizual mare, doar al lor, pe care si-l pot adapta in functie de cunostintele in materie de Art Deco, chiar daca e unul pervertit de influentele tehnologiilor moderne


Se prezinta bine, nu? Parca e un Tetris.

Nici cei care vizeaza aplicabilitatea sa in domeniul ingineriei si al designului nu au fost uitati, AMD oferindu-le toata atentia pe care o merita prin lansarea unei generatii noi de placi video profesionale sub numele de FirePro™. Am aruncat o privire peste specificatiile lor. Pe langa compatibilitatea cu Eyefinity, se lauda cu multe din adaosurile a caror insiruire a devenit obisnuinta atunci cand scriem despre produsele de generatie mai noua. Mi-a placut in mod special AMD FirePro™ V7900 pentru ca incorporeaza cateva din lucrurile atat de necesare rularii unor aplicatii pretentioase, profesionale: DirectX®: 11.0, OpenGL®: 4.1, Shader Model: 5.0, AMD HD3D Pro Support, s.a. menite sa usureze munca inginerilor sau a designerilor. CAD/CAE/AEC, DCC (Digital Content Creation), GIS (Geographical Information Systems) sunt doar cateva din aplicatiile in a caror rulare  isi pun semnatura, pe langa cea in discutie, tehnologii ca AMD PowerTune, GeometryBoost, tehnologii create special pentru diverse medii profesionale.

Pe final va voi ilustra cum va poate ajuta Eyefinity in "pacalirea" (ghilimelele denota faptul ca sunt un copil cuminte) Mosului. Scopul scuza mijloacele, zic eu..

Christmas Tips and Tricks

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu