miercuri, 24 octombrie 2012

Mai trag o linie

Despre activităţi sportive voi scrie, raportat la ceea ce am observat în mediul în care m-am învârtit de-a lungul şi de-a latul unei veri. Bonus, voi oferi câteva sfaturi celor care îşi fac timp pentru mine. Nu că n-ar fi online-ul plin de astfel de subiecte! Eh! Un articol în plus nu strică nimănui. Cu cât repetăm mai mult anumite chestii pozitive, cu atât mai puternice devin.

Poate e doar o părere de-a mea, rezultatul unui an în care am pus mai mult accent pe pregătirea mea fizică, însă nu am putut trece cu vederea un lucru extrem de important, legat de comunitatea în care trăiesc. Acel lucru îl reprezintă creşterea interesului manifestat pentru alergatul în aer liber, chiar dacă asta înseamnă câteva ture în jurul a opt blocuri. Voi rămâne totuşi în spectrul gândurilor bune, fără să mă leg de problemele pe care floreştenii de Cluj le doresc rezolvate cât mai curând posibil (am pe aici un articol tragicomic pe această temă). Cu unii dintre ei, alergători de ocazie, mă întâlneam dimineaţa în drum spre serviciu. Cea mai bună perioadă a zilelor de vară, cu siguranţă. Răcoarea dimineţii, liniştea de dinaintea aglomeraţiei clasei muncitoreşti.. E ceva plăcut, americănesc în toată povestea asta, nu? Sper să-i întâlnesc şi la anul. Simpla lor vedere îmi provoacă o stare de bine.  După cum scriam mai sus, nu m-am rezumat doar la simpla lor observare. Chiar dacă prefer să dorm o oră în plus, făcând astfel o mică mare defavoare acestui club încă  exclusivist, seara şi în weekend recuperez. Sportul este o parte extrem de importantă a vieţii mele, cel mai la îndemână tratament pentru o mare parte din "beneficiile" vieţii moderne.

Am ajuns şi la partea bonus, cea cu sfaturi pentru cei care vor să obţină performanţe. Parte din ele sunt preluate, parte testate de mine. Oricum ar fi şi de oriunde ar veni, ele sunt mai mult decât binevenite.

  • înainte de a te pune pe treabă, verifică-ţi starea de sănătate (în cazul în care a trecut ceva vreme de când ai stat la o coadă în faţa uşii unui cabinet medical). Deşi sportul înseamnă de cele mai multe ori sănătate, anumite afecţiuni pot fi amplificate prin suprasolicitarea organismului.
  • adoptă un regim alimentar corespunzător. O simplă căutare pe google face lumină asupra acestui aspect, sau poţi apela la sfaturile unui specialist (mulţi au cont pe reţelele de socializare).
  • veţi fi tentaţi la un momentdat de energizante (isostar, de exemplu). Sunt bune pentru refacerea rezervelor de energie, însă cu limită. Nu prea poţi păcăli ficatul.
  • un echipament mai scump, dar bun, cântăreşte foarte mult în timpii finali. Nu degeaba firmele mari din domeniu cheltuiesc milioane de dolari pentru cercetare. Am preferinţele mele, dar nu vi le spun. 
  • rigurozitate matematică. E esenţial să vă impuneţi un anumit program pentru antrenamente, program pe care să-l respectaţi cu sfinţenie. Există, pentru cei care au un smartphone, suficiente aplicaţii gratuite sau contra cost pentru monitorizarea exerciţiilor, deşi pe mine m-ar tenta mai mult un ceas pentru antrenament de la cei de la Polar.  





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu