joi, 18 noiembrie 2010

Evolutie ≠ involutie

Musai sa incep cu un nou moment de sinceritate. Ma simt atat de batran. Nu ca varsta! Nu! Vorbesc de legatura mea cu tehnologia 3D. Citesc despre ea, dar nu am interactionat sub nicio forma... mai avansata. La capitolul filme prefer in continuare formatul clasic, desi sunt tentat sa "gust" din placerile tridimensionale, iar la capitolul games nu este cazul sa iau in considerare ceea ce presupune experimentarea unor joculete de pe telefon sau PC. Cele din urma sunt praf in ochi, o tactica de marketing pentru cei ca mine, care vad in acea eticheta (3D) o cantitate (mai multi Mb) si o calitate mai buna prin noutatea conceptului.

Etapa cu numarul 33 din SuperBlog 2010, logo-ul AMD RADEON, sunt un motiv numai bun de a-mi excita centrii emotionali responsabili cu tot ceea ce inseamna scris pe blog.

Trecut
O incursiune in ceea ce a fost ne ajuta sa intelegem mai bine prezentul si poate viitorul.
La inceput a fost... pictura. Cu putin inaintea focului si a multor altor maruntisuri, omul (indiferent de teoriile evolutioniste; nu intru in polemici) a incercat sa se exprime prin arta. Desenele murale sau picturile rupestre din Epoca de Piatra sunt un exemplu concludent. Ca un ecou, urmarile lor s-au propagat de-a lungul timpului pana in zilele noastre, existand o adevarata cultura underground. S-au schimbat, ce-i drept, in acest proces evolutional, niste personaje si scule, dar pasiunea a ramas. Pasiunea naste arta, arta naste graffiti. Fiecare cu pestera lui, ce evolutia mea!
De la pictura, trecand prin D, episodul pilot al acestui ciclu impins momentan in faza de 7D (vezi rezultate google) in unele sectoare entertainment, Homo Sapiens Sapiens si-a continuat cercetarile, iesind din intunericul pesterilor antice, intinzandu-se pentru dezmortirea oaselor si impiedicandu-se de mai multe metale, roti, dand si cu capul de ceva fructe, impleticindu-se in haine si calcand pe mai multe becuri si chestii uitate prin cotloanele istoriei, pana cand, intr-un final, incurcat in zeci, sute, mii de cabluri, fire, s-a rasturnat cu toata greutatea unui corp biped cu burta (unii mai mult, altii mai putin) pe fotoliul din fata calculatorului. Cred ca am ajuns in...

Prezent
Homo Tehnologicus si vina acestui tag nu imi apartine.
Chinuit de 2D, ma agat cu disperare de 3D. Stiati ca... daca vezi aceasta gaselnita ca rod al unor geeks plictisiti de aceleasi si aceleasi jocuri, nu esti departe de pozitia mea. Desi aplicabilitatea ei nu se rezuma doar la distractie, asta e cel mai uzat domeniu in care si-a gasit multi fani, o noua jucarie a omului modern.


De aici o intreaga suita de aplicatii si o continua imbunatatire a experientei vizuale, asa cum o demonstreaza unul din cei mai mari producatori de procesoare grafice la nivel mondial: AMD. Poate cele mai bune exemple pentru a sustine aceasta idee, sunt performantele AMD Radeon™ HD 6870 Graphics si AMD Radeon™ HD 6850 Graphics. Nu voi intra in detalii tehnice, detalii care intra in fisa postului altor oameni, ci voi prelua (via notebro.eu), adaptand la ceea ce am scris pana acum, niste chestii interesante, zic eu, legate de semnificatia cifrelor din numele celor doua "jucarii":
  • prima cifra este legata de generatia din care face parte procesorul grafic (6)
  • a doua cifra spune totul despre... performanta (in ambele cazuri este cifra 8)

Daca cifra este cuprinsa intre 1-3 (inclusiv) indica performanta scazuta, putin mai mare decat a unui procesor grafic integrat.
Daca cifra este cuprinsa intre 4-5 indica o performanta sub-medie, dar suficienta pentru jocuri 3D.
Daca cifra este 6, indica performante medii adica suficiente pentru a rula majoritatea jocurilor cu setarile la mediu.
Daca cifra este 7, indica performante peste medie, dar nu atat de mari incat sa vorbim de o placa de top (adica face parte din asa numita‚ „upper-middle class”)
Daca cifra este cuprinsa in intervalul 8-9, atunci vorbim de o placa video din varful de gama, cu performante deosebite.
(sursa am mentionat-o deja)
  • cea de-a treia cifra e mai smechera (7, respectiv 5), ea facand mai multa lumina in "valoarea mea, valoarea mea". Se simte in pret. 7 e putin mai tare decat 5. Logic!
  • a patra si ultima cifra e chestie de marketing. Cei de la sursa spun ca este o sub sub-clasare mai rar intalnita.
To the...

Future and beyond
Viitorul tehnologiei 3D sta in rezolvarea unor probleme care tin de accesabilitatea ei si integrarea cat mai putin invaziva in viata omului. Imi place sa cred ca impactul pe care il va avea asupra vietii noastre va fi unul, in continuare, pozitiv. Prin introducerea ei (in forme mult mai avansate decat ceea ce exista in momentul asta) in scoli, in cercetarea medicala si in multe alte domenii, se va usura cu mult procesul de intelegere a ceea ce ne inconjoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu